18 Mart 2017 Cumartesi

DÖNÜŞÜM - Franz Kafka


Sanırım bu kitabı okumayan kişi sayısı çok fazla değildir. Ama maalesef ben onlardan biriydim. Artık değilim 😊



Dönüşüm hakkında bir çok yorum okumuş ve dinlemiştim  , kendi kendime okumasam da olur diyordum. Ancak benim gibi düşünenler varsa kesinlikle bu yanılgıya düşmesinler. 

Bu kitabı siz okumalı , siz hissetmeli ve siz yorumlamalısınız. 
Kısacık ama o kadar derin ki !! 

Kitap çok sert ve gerçek dışı bir metafor ile giriş yapıyor. 
İnsandan böceğe dönüşüm !! 

Gregor Samsa bir sabah uyandığında bir böcek olarak uyanır hafızası, düşünceleri, anıları hala eskisi gibi ama fiziksel görünüşü yapış yapış, devasa çirkin bir böcektir.  Yataktan kalkamaz, kahvaltıya gidemez. Ailesi onu çok merak eder ama Gregor'un kapıyı her zaman kilitli tutması nedeni ile içeri giremezler. O arada işyerindeki müdürü de neden işe gelmediğini gerçekten hasta olup olmadığını sorgulamak için gelir. 

Gregor her ne kadar ailesinin ve müdürünün kendisini öyle görmelerini istemese de ısrarlara dayanamaz ve zorlukla kapıyı açar.

Herkes onun o halini görünce şok geçirir. Müdür evi terk edip gider. Gregor o günden sonra artık bir böcek olarak odasında yaşamaya başlar. 

Bu dönüşüm olmadan önce Gregor'un hayattaki birincil görevi çalışmak, ailesine bakmak, babasının borçlarını ödemek, ondan istenen ve beklenen her şeyi harfiyen yerine getirmektir. Fakat durum böyle olunca aile maddi anlamda çok fazla zorlanmaya başlar. Yaşlı baba bir bankada çalışmaya başlar, anne evde dikiş diker, kız kardeş küçük bir dükkanda tezgahtar olarak çalışır. 

Bu arada evde Gregor ile tek ilgilenen kız kardeştir, ilk başlarda Gregor'un bakımını üstlenmiştir, ona yemek bırakır, odasını havalandırır ve bir nebze temiz tutmaya çalışır.

Bir gün aile maddi imkansızlıklara dayanamaz hale gelince evlerine kiracı almaya karar verirler. Ve bu adamlar, bir akşam onlara keman çalan kız kardeşinin çalışını beğenmemeleri üzerine onu korumak için odadan çıkan Gregor'u görürler ve evi terk ederler.

Bu artık son noktadır. Kız kardeş de dahil olmak üzere ev ahalisi  artık Gregor'u evlerinde istememektedirler. Ondan nasıl kurtulacaklarını düşünürler ve onu evden atmaya karar verirler..

Çünkü ; GREGOR' UN ARTIK ONLARA BİR FAYDASI YOKTUR.

Çünkü ; GREGOR ARTIK ONLARLA BENZEŞMEMEKTEDİR.

Çünkü ;GREGOR ARTIK YAŞAMLARINI ALT ÜST ETMİŞ İŞE YARAMAZ BİR YARATIKTIR.

Çünkü ; GREGOR ARTIK BOYUN EĞEN, KALIPLAŞMIŞ RUTİN ÇEMBERİN DIŞINA ÇIKMIŞTIR. 

Ama tam da o sırada hizmetçi onlara seslenir ; Boş yere zahmet etmeyin, Gregor öldü. Az önce Gregor’u çöpe attım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder